21. 8. 2015

Reserváž - podzimní obrázek


Výtvarné techniky typu dekalk, frotáž nebo reserváž mám ve velké oblibě, protože se na nich prakticky nedá nic zkazit a výsledek bude vždycky vypadat zajímavě.

Reserváž spočívá v mechanickém odkrytí vrchní barevné vrstvy za účelem zobrazení spodních vrstev. To lze provést několika způsoby:

1. Plochu obrazu, která má zůstat viditelná, zakryjeme pomocí libovolného materiálu (šablony, listy…), a následně na odkrytá místa aplikujeme barvu.
2. Přetřeme tu část, kterou chceme zachovat, lepidlem na tapety nebo jiným omyvatelným médiem. To po aplikaci vymyjeme.
3. Obtiskneme předmět, na který bylo namísto barvy naneseno lepidlo na tapety a po obtisknutí a aplikování akrylových sprejů, lepidlo vymyjeme.

V dnešním příspěvku přináším nafocený postup jednoduchého obrázku, který je tak trochu podzimně laděný a k jehož výrobě potřebujeme jen pár věcí:
malířské plátno
libovolné velikosti (můžeme použít i čtvrtku),
barevné spreje
(já používám graffiti spreje montana-cans) a
listy 
nebo jiný florální  materiál (i neflorální: šablony, dortové ubrousky, ...)


Nejprve si připravíme plátno, na které naneseme (sprejem nebo štětcem) barvu. Tato vrstva bude zároveň nejspodnější vrstvou obrazu.  Já na podobných věcech pracuji zásadně venku, protože v opačném případě se mi vždycky podaří něco zapatlat. Navíc - spreje jsou velmi intenzivně a dlouho cítit.


Pokud pracujeme s barevnými spreji, můžeme na plátno první listy přiložit už za chvilku, protože barvy velmi rychle zasychají ( a tím chci říct opravdu hodně rychle - i na rukách, oblečení, chodníku... no, přijďte se k nám podívat:-), takže pokud své dílo nechcete rozšířit i mimo plátno, podložka a rukavice určitě nebudou od věci). 
A ještě jedna malá vychytávka - při práci venku je dobré před přiložením první vrstvy listů jejich rubovou stranu (kterou přimáčkneme na plátno) lehce potřít lepidlem na tapety nebo nějakým jiným lepidlem, které půjde po sundání listů omýt. Docela dobře to šetří nervy v případě, že by začal foukat vítr.


U prvního nástřiku přes listy jsem zvolila hnědou barvu. Na zaschnutí barvy nečekáme a další vrstvu listů přikládáme rovnou. Pokud nechceme, aby se nám barva později odchlípla, tak listy nepřimačkáváme! Na druhou stranu ani případné odchlípnuté části nevypadají špatně.


Na druhou vrstvu jsem použila červený sprej a na třetí vrstvu zelený. Poslední barva bude na obrazu zastoupena nejméně.  Pokud už nechceme přidávat další vrstvy, chvilku počkáme až barva oschne a listy sundáme.


Hotovo!

Výsledek vypadá velmi dekorativně a pokud bychom chtěli plochu obrazu trochu "rozbít" můžeme dosavadní práci brát jen jako podklad pro něco dalšího a dále použít například šablony nebo zakrývací pásku - a sprejovat dál:-)


1 komentář:

  1. Vypadá to nádherně. Jenom jsem myslel, že se musí používat sladká tuš atd., aby to byla reserváž.

    OdpovědětVymazat